<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%> Njål Sparbo

NY CD-UTGIVELSE:
NORSKE SANGER - II

 

 

 

GRIEG 07

DUO SPARBO & RØTTINGEN

Njål Sparbo og Einar Røttingen har samarbeidet i en årrekke, bl.a. med konserter i Den gamle Logen i Oslo, på Siljustøl og Troldhaugen. I september 2007 fremfører de samtlige av Griegs 170 sanger, fordelt på 7 konserter:

1) Griegs tyske sanger
Tekster av Heine, Uhland, Geibel m.fl.
Fredag 7. september, klokka 19:00
Korskirken

2) Griegs danske sanger I
Tekster av H.C. Andersen, Chr. Winther, m.fl
Lørdag 8. september, klokka 13:00
Gunnar Sævigs sal, Griegakademiet UiB

3) Griegs danske sanger II
Tekster av Otto Benzon & Holger Drachmann
Søndag 9. september, klokka 19:00
Gunnar Sævigs sal, Griegakademiet UiB

4) Griegs norske sanger I
Tekster av V. Krag, N. Rolfsen, K. Janson m.fl.
Tirsdag 11. september, klokka 19:00
Gunnar Sævigs sal, Griegakademiet UiB

5) Griegs norske sanger II
Tekster av Bj. Bjørnson & Henrik Ibsen
Fredag 14. september, klokka 18:00
Gunnar Sævigs sal, Griegakademiet UiB

6) Griegs norske sanger III
Tekster av Andreas Munch & John Paulsen
Lørdag 15. september, klokka 12:00
Gunnar Sævigs sal, Griegakademiet UiB

7) Griegs norske sanger IV
Tekster av Arne Garborg & Aa.O. Vinje
Søndag 16. september, klokka 14:00
Troldsalen, Edvard Grieg Museum

Njål Sparbo har etter debuten i 1991 markert seg som en av Norges mest aktive og allsidige sangere, med et repertoar som spenner over romanser, opera, kirkemusikk, tidlig musikk og samtidsmusikk. Han er blitt tildelt en rekke priser og stipendier, bl.a. statens treårige arbeidsstipend og Kirsten Flagstads pris.
Sparbo har hatt solistengasjementer med alle større kor og orkestre i Norge og har hatt konserter over hele Europa, i Russland, Japan og USA.
Han er svært interessert i samtidsmusikk og har medvirket ved 46 urfremføringer av norske komponister, hvorav 10 sceniske oppsetninger.
Han opptrer jevnlig på festivaler, operascener, i radio og fjernsyn og har allerede 26 plateinnspillinger bak seg.

Einar Røttingen har studert piano med Jiri Hlinka ved Bergen Musikkonservatorium og David Burge ved Eastman School of Music hvor han tok graden “Master of Music”.
Røttingen har siden den kritikerroste debuten i 1987 vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester og Sønder Jylland Symfoniorkester med dirigenter som Dmitri Kitayenko, Ari Rasilainen og Karsten Andersen. Han har i en årrekke medvirket bl.a. i Festspillene i Bergen og Troldhaugens konsertserier som solist og kammermusiker. Foruten i Norge har Røttingen vært på utallige konsertturneer og gitt mesterklasser i USA, Danmark og Japan i tillegg til konserter i Sverige, England, Tyskland, Italia, Romania og Slovenja. Han deltar årlig i kammermusikkserien i Dorf gamle skole i Danmark og ”Harald Sæverud Chamber Music Program” i Maine, USA.
I flere år hadde Einar Røttingen et nært samarbeid med komponisten Harald Sæverud som resulterte i flere urfremførelser og kritikerroste innspillinger av samtlige verk for klaver og konsert for klaver og orkester med BFO. Han har også samarbeidet med, bestilt og urfremført utallige verker av flere nålevende komponister. Av nyere innspillinger kan nevnes soloinnspillingen ”Avgarde” og Crumbs Makrokosmos vol.III-IV. CD-ene ”Hika” (med fiolinisten Trond Sæverud) og ”Norwegian Variations” ble kåret til ”Selection of the month” i henholdsvis The Strad og International Piano. Sistnevnte CD ble også kåret til ”Record of the Year 2005” av The Grieg Society of Great Britain.
Einar Røttingen har mottatt “Bergen Kommunes Kulturpris” og “Robert Levins Festspillpris” for sitt arbeid og sin profil som pianist og pedagog. Einar Røttingen er professor i utøvende musikk ved Griegakademiet, institutt for musikk, Universitetet i Bergen.