TORSOER

Torsoer - en audiovisuell installasjon

... om menneskelige tilstander og grunnleggende drivkrefter.

Av Bente Elisabeth Finserås & Njål Sparbo

VISNINGER:
Visning i Fjøsangersamlingene under Festspillene i Bergen, 1998
Visninger i Kulturhuset i Bodø under Nordland Musikkfestuke, 1998
Visning på Vestbanen, der der installasjonen inngikk i en Vestbanevariete, arrangert av Ny Musikk, 1998
Visning i Den Gamle Logen i Oslo, der installasjonen inngikk i en konsert, 1999
Skulpturene var med under en permanent utstilling i Erkebispegården under Olavsfestdagene i Trondheim, 1999.
BESKRIVELSE:
Torsoene  er laget av Bente Elisabeth Finserås i håndlaget papir i lin, hamp, tobakk, tulipaner, gull og ørkensand.
Hver torso har et lydbilde lagd av Njål Sparbo. Stemmene er spilt inn på bånd og avspilles simultant fra flere lydkilder ...

Hver torso/stemme har sitt eget scenario med farge, tekstur og klang etter hva slags uttrykk som etterstrebes.
Torsoen verner om vitale organer som innebærer forutsetningen for liv, og de fleste kulturer knytter følelseslivet til brystregionen og til stemmen som gir svært nyanserte signaler både om bevisste og ubevisste tilstander; klangfargen fastslår hvilken menneskelig følelse som uttrykkes - også uten bruk av ord.

AVISOMTALER:

"LITT OM BRYSTKASSER"

"BODØ: Sju brystkasser og brynjer av papir henger på en tråd. Med ujevne mellomrom lyses den ene eller andre - eller flere opp av forskjellige farver. Over det hele ligger stemmen til Njål Sparbo.

Alt trenger du ikke å forstå. Med et slikt utgangspunkt kan du få et par morsomme opplevelser under Nordland Musikkfestuke. Som for eksempel installasjonen "Mannlige brystkasser" i Bodø kulturhus.

Sangeren Njål Sparbo sørger for stemmene, mens Bente Elisabeth Finserås har skapt brystkassene av hjemmelaget papir. Brystkassene er dekorert vare og ømme, eller harde og kyniske. Til hver brystkasse har Sparbo laget en stemning av stemmer.

Prosjektet er fortsatt underveis og duoen vet ikke hvordan det blir neste gang, men de vil fortsatt utforske de mannlige brystkasser og stemningene de finner der.

En godt fylt lillesal i Bodø kulturhus var en blanding av overrasket, forbauset og betatt av det noe uvanlige synet. I kveld er det ny anledning til å la seg forbause - og hygges av at kulturens veier er rimelig mangfoldig."

Hans Trygve Holm
Nordlandsposten, 1. august 1998

"SÆREGENT"

"Torsoer av Bente Elisabeth Finserås og Njål Sparbos stemme gir en særegen og flott opplevelse.

Utstillinger på Nordland Musikkfestuke har flere intersessante utstillinger på programmet. Kjartan Slettemark får oppmerksomhet, det samme gjør fire blad Bodøgård. Også andre, mindre utstillinger gjør utstillingssektoren spennende.

En av de mest spennende utstillingene finner man i kulturhusets lillesal. Bak "Mannlige brystkasser" står Bente Elisabeth Finserås og sangeren Njål Sparbo. Sju ulike torsoer (brynjer) av tynneste papir, men med meget tung virkning, var hengt opp. De forestiller det tidløse urmenneske, uavhengig av tid og sted. Torsoene er belagt med gull, sand og krydder, og er påvirket av arabisk tradisjon.

Til hver av torsoene er det laget et lydbilde der Njål Sparbo (DAT-innspilt på bånd) bruker hele registeret til den menneskelige stemme for å beskrive det enkelte menneske: Elskeren, krigeren, den døende, sangeren, araberen etc.

Lyssatte torsoer og lyd smelter sammen til en fantastisk opplevelse, og appellerer til publikums syns- og hørselsverden. En utstilling utenom det vanlige, som også ble vist ved Festpillene i Bergen i mai i år."

Ola Bruun
Harstad Tidende, 6. august 1998

"STEMMER I PAPIR"

"Hvilken stemme har egentlig en papirtorso dekorert med bladgull? Njål Sparbo gir svaret i Fjøsangersamlingene, søndag.

Vanligvis forholder barytonen seg til noteark. Og gjennom dem gir han sin tolkning til musikk andre har skrevet. Nå skal han selv gi lyd til brynjer laget av billedkunstner Bente Elisabeth Finserås. Samarbeidsprosjektet kaller de "et auditivt og visuelt scenario ... i farger og klang"

- Det er alltid en lyd som tilsvarer den følelsen en har ... forklarer Njål Sparbo.

I Fjøsangersamlingene stiller Finserås ut både brynjer og bilder. Papirarbeidene er årets Festspillutstilling i Rekstenvillaen. Brynjene til Finserås er laget av ørkensand og bomull dekorert med bladgull (24 karat) eller glass. Hun tar det hun må for å få rette uttrykk.

Bildene til Finserås er kulltegninger av torsoformer som gjennom en komplisert prosess overføres til håndlaget papir.

Når brynjene vises - med lyd - førstkommende søndag, er det som et forprosjekt til noe som skal utvikles frem mot år 2000."

Cathrine Krane Hansen
Bergens Tidende, 6. mai 1998

"BRYSTRART"

"Mannlige brystkasser. Innstallasjon. Underlig - og fascinerende. Men jeg forsto det ikke. Sju avstøpninger av en manns bryst henger fremme i lillesalen. En hvit. En turkisblå. En grå, med rutemønster i svart. En brun. En pastellrød. Lyset setter fokus på dem alle, etter tur.

Lyder, av smerte og glede, av anstrengelse og hvile, av fortvilelse og sang, ledsager lyset. Et absurdteater av kroppslyder, rolige, avdempede, og voldsomme.  Hver sin gang - og samtidig.

Hva er budskapet? Er det en historie om en manns sju forskjellige brystkasser, sju personligheter? Er det en fortelling om ukens dager og forandringene et sinn kan gå igjennom? Er det en meningsytring, om mennesket som dyr?
Jeg vet det ikke. Jeg vet at det var underlig, fascinerende, og følelsesladd. Vanskelig og gjenkjennelig. Rart. Og jeg vet at jeg kommer til å se den en gang til."

Lillian Bikset
Nordlands Framtid, 1. august 1998

Lukk vindu