<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%> Njål Sparbo - vita

NY CD-UTGIVELSE:
NORSKE SANGER - II

 

 

 

Curriculum Vitae

Njål Sparbo, bassbaryton (f. 1964)

STUDIER

Njål Sparbo har studert med Jan Sødal, Aase Nordmo Løvberg, Ingrid Bjoner, Knut Skram og Tor Hommeren i Norge, og med Hans Hotter, Dietrich Fischer-Dieskau, Edith Mathis, Kurt Moll, Oren Brown, Galina Visnjevskaja, Thomas Hemsley, Jorma Hynninen og Susanna Eken i Tyskland, England, Finland og Danmark.

PRISER OG STIPENDIER

Njål Sparbo er blitt tildelt en rekke stipendier, bl.a. fra Klæstads legat, Klaveness' legat, Arvesen Scholarship Fund, Wallenbergs studiefond, Fond for utøvende kunstnere, Nordisk Ministerråds reisestipend, Fegerstens legat, Anton Christian Houens fond, Kong Haakon den 7. Des utdanningsstipend, Lensmann Gustav Sørensen Ihmes legat, Konsul Cato N.B. Aals legat, Olaf Schous legat, Lise og Arnfinn Heies fond, Tannlege Hans Holmsens legat, Reisestipend fra Fond for utøvende kunstnere, Utdanningslegatet fra Legatkontoret i Oslo og Norges Musikkhøgskoles felleslegat.

Sparbo har også mottatt Rikskonsertenes Debutstøtte, Musikkens Venners Landsforbunds debutantpris, Ingrid Bjoners stipend, Kirsten Flagstads pris. Sparbo arbeidet med Edvard Griegs sanger i en årrekke, og innstuderte og fremførte samtilge sanger under en serie på syv konserter i Bergen i 2007 sammen med pianisten Einar Røttingen og mottok Griegprisen for sine tolkninger. Samtidig digitaliserte han alle sangene, og de er nå tilgjengelige for nedlasting i alle tonearter på nettstedet quattro.no/forlag.html

SANGERVIRKSOMHET

Njål Sparbo har markert seg som en av Norges mest aktive og allsidige sangere med over 2200 opptredener sammen med alle større kor og orkestre i Norge. Repertoaret hans spenner over romanser, opera, kirkemusikk, tidlig musikk og samtidsmusikk. Han opptrer jevnlig på festivaler, operascener, i radio og fjernsyn og har 35 plateinnspillinger bak seg. Han har også hatt en rekke opptredener i utlandet:

ROMANSER / SANGER MED KLAVER

Etter Sparbos første romanseaften i Universitetets aula i Oslo i 1991 har han etablert seg som en av Norges ledende romansesangere og har holdt omlag 150 helaftens romansekonserter i inn- og utland. Sparbo har samarbeidet med landets fremste pianister og fremført mange hovedverker av romanselitteraturen. Han har spilt inn fire solo-plater og medvirket i flere programmer for radio og TV.

Se romanser for repertoarliste

KAMMERMUSIKK / ENSEMBLER

Sparbo har vært medlem av flere ensembler, bl.a. kammerkoret Grex Vocalis (1982-86), Den Norske Operas kor (1990-91), Oslo Bachensemble, vokalkvartetten Quattro Stagioni (1987-95), vokalsekstetten Nordic Voices (2009) og barokkensemblet DellaStrada. Han er kunstnerisk leder og dirigent for vokalensemblet Viken Vokal.

Han har medvirket som solist med ulike ensembler med konserter i Norge, Danmark, Sverige, Finland, Island, Tyskland, England, Frankrike, Spania og Italia.

BAROKKMUSIKK

Sparbo har sunget barokkmusikk i ulike barokkensembler og arbeidet med bl.a. Andrew Parrott, Laurence Cummings, Shalev ad El med konserter i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, England og USA.

Han har vært bl.a. solist med følgende ensembler:

Se tidlig musikk for repertoarliste

SAMTIDSMUSIKK

Sparbo har medvirket ved en lang rekke fremføringer, NRK-opptak og plateinnspillinger av nye norske verk, og urfremført musikk av bl.a.

Se ny musikk for nærmere informasjon

SANGER MED ORKESTER

Sparbo har sunget med alle større orkestre og symfoniorkestre i Norge i ulike sammenhenger.

Se orkester for repertoarliste

OPERA / SCENISKE OPPSETNINGER

Sparbo har hatt solistroller i nærmere 670 sceniske forestillinger i forskjellige opera- og musikkteateroppsetninger og har hatt mange turnédager med forestillinger i regi av Rikskonsertene og Akershus fylkeskommune. Han har bl.a. opptrådt med:

Se opera for repertoarliste

KIRKEMUSIKK / ORATORIER

Njål Sparbo er svært etterspurt som oratoriesanger, og hans repertoar omfatter over 50 basspartier fra de mest kjente oratoriene. Sparbo har vært solist med en rekke norske kor på konserter i Oslo, Trondheim og under Festspillene i Bergen samt på turneer i England, Skottland, Nord-Irland, Sverige, Belgia, Frankrike, Portugal, Tsjekkia, Østerrike, Ungarn, Sør-Korea og USA. Han har bl.a. hatt engasjementer med:

Se kirkemusikk for repertoarliste

DISKOGRAFI

Se plater for nærmere informasjon

FORSKNING

I periodene 1997-1999 og 2005-2008 hadde han statens tre-årige arbeidsstipend og fordypet seg i norsk, russisk og tysk romansetradisjon.

I perioden 2009-2014 var han ansatt som forsker på Kunsthøgskolen i Oslo, Fakultet for scenekunst i Stipendprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid. I prosjektet "Å synge på scenen - med en psykofysisk tilnærming" arbeidet han med tverrfaglige problemstillinger i grenselandet mellom moderne sang- og scenekunst og norsk psykomotorisk kroppsterapeutisk tradisjon.

I perioden 2014-2015 var han ansatt som forsker på Norges Musikkhøgskole i Prosjektprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid. Han deltok i prosjektgruppen "Den tenkende musiker - tolkning som medskapende prosess" sammen med Håkon Austbø, Lasse Thoresen, Nils Henrik Asheim, Olaf Eggestad og Darla Crispin.

I perioden 2017-2020 var han ansatt som forsker ved Universitetet i Bergen (Griegakademiet) i Prosjektprogrammet for kunstnerisk utviklingsarbeid. Han deltok i prosjektgruppen "(Un-) settling Sites and Styles - performers in search of new expressions" ledet av professor Einar Røttingen. Sparbos bidrag til forskningsgruppen var å utvikle det han kalte "sonotiske interpretasjoner", med utgangspunkt i Geirr Tveitts tonalitetsteori og Lasse Thoresens ideer om sonologiske analyser.

Følg lenken til Forskning for nærmere informasjon om forskningsprosjektene.

LEDELSE, STYREARBEID

JURYARBEID OG FAGFELLEVURDERINGER

PEDAGOGISK VIRKSOMHET

Han har holdt seminarer og mesterklasser, og hatt undervisningsstillinger på Barrat Dues Musikkinstitutt, NLA-høgskolen og Universtietet i Oslo

Han har holdt seminarer for en rekke kor og var 2011-2017 fast sangpedagog for Oslo Filharmoniske Kor og er med i Norges Korforbunds liste over korinstruktører.